Branchegroep voor precisieslijpen

Dutch Heavy Machining Association

SlijpTECHNIEKEN

In de slijpindustrie onderscheiden we op hoofdlijnen twee soorten slijptechnieken:

Als nabewerking op producten voor de industrie

Scherp- of herslijpen voor diverse industrieën

Onmisbaar in veel industrieën

Slijpen is een onmisbare bewerking in veel industrieën. Het is een verspanende bewerking en wordt meestal toegepast om een oppervlak nauwkeuriger, fijner, gladder en /of scherp af te werken. Kenmerkend aan slijpen is dat de snijsnelheid hoog is en de materiaalafname zeer klein. Iedereen kent wel de bekende slijptol om bijvoorbeeld laswerk na te slijpen of metalen door te slijpen.

Echter is dit niet waar het bij de NPS bedrijven om draait. De leden van de NPS maken gebruik van nieuwste machines en slijptechnieken waarbij zeer hoge nauwkeurigheden kunnen worden bereikt.

Slijpen is een echt uitdagend vak waarbij iedere slijper zijn eigen specialisme heeft om te slijpen met geslepen precisie!

Vlak-, rond- en profielslijpen

Bij het vlak- en rondslijpen gaat het vaak om een nabewerking van een werkstuk dat door frezen of draaien is geproduceerd. Het doel van deze nabewerking is vaak om een betere oppervlakte ruwheid te verkrijgen of nauwkeurigere toleranties op het gebied van vlakheid, rondheid en/of evenwijdigheid.

Omdat de geslepen werkstukken vaak in een samengesteld product worden gebruikt is het belangrijk dat deze dan ook voldoen aan de vereiste passingstelsels. Hierbij kun je denken aan producten en onderdelen als tandwielen, walsen en meetapparatuur.

Industrieën waarvoor producten worden vlak- en rondgeslepen zijn o.a.:

Z

Automobiel

Z

Semiconductor en chips

Z

Lucht- en ruimtevaart

Z

Medische sector

Z

Voedingsmiddelen

Scherp- of herslijpen

Het scherp- of herslijpen van gereedschappen is zeer duurzaam en past goed in een circulaire economie. Dit wordt gedaan voor diverse industrieën waarin o.a. veel verschillende verspanende gereedschappen worden gebruikt.

Hieronder volgen de meest voorkomende industrieën met de daarbij behorende gereedschappen.

Z

Metaalbewerking

Z

Houtindustrie, bouw en interieur

Daarnaast zijn er ook nog andere industrieën waar diverse gereedschappen voor worden geslepen:

Z

Kunststof verspanend

Z

Papier- en verpakking

Z

Voedingsmiddelen

Neem contact op 

Heeft u een vraag of uitdaging voor één van ons, neem dan contact met ons op. Branchemanager Claudia Willems zorgt ervoor dat uw vraag snel beantwoord wordt.